achtergrondafbeelding
Header afbeelding

Operation Cleanser

Oranjeterrein

Evenement

Operation Cleanser

Datum
Thursday 7 May 2020 t/m Sunday 10 May 2020

Op 17 april 1945 werd Voorthuizen bevrijdt door de Canadezen. De bevrijding van Noord Veluwe tot aan het IJsselmeer had de naam Operation Cleanser. De Oranjevereniging Voorthuizen wil 75 jaar bevrijding vieren op dat wij dit nooit vergeten.

Op 7, 8, 9 en 10 mei 2020 kan jong en oud deze geschiedenis herbeleven op het Oranje Terrein in Voorthuizen. Er is een geallieerd kampement waar u kunt zien hoe de bevrijders van toen leefden en vochten voor onze vrijheid. Zo’n kampement bestaat o.a. uit een veldhospitaal, radioverbindingen en verschillende voertuigen. Dit wordt “live” uitgebeeld door zogenaamde Reenactment groepen. Zij creëren op authentieke wijze een indrukwekkende sfeer van 75 jaar geleden.

Op verschillende momenten wordt door verschillende historische groepen in zogenaamde Mock Battles de bevrijding in een rollenspel nagespeeld. Daarbij zullen er verschillende voertuigen uit die tijd deelnemen. Het publiek zal op spectaculaire wijze getuige zijn van een indrukwekkende en waarheidsgetrouwe beleving van een stuk historie die wij nooit mogen vergeten.

Op zaterdag 9 mei 2020 zal de Freedom Memorial Tour van de Noord-West Veluwe Groep starten in Barneveld en eindigen in Voorthuizen. Aansluitend is er een feestavond geheel in stijl van 1945.

Op alle dagen wordt muziek uit de jaren 40 gedraaid.
De toegang is op alle genoemde dagen gratis!

Voorlopig programma:
Donderdag 7 mei + vrijdag 8 mei
– Opbouw kampement
– Static shows Reenactment groepen
– Eductief programma voor scholen

Zaterdag 9 mei
– Static shows Reenactment groepen
– Mock battles
– Feestavond in stijl van 1945

Zondag 10 mei
– Static shows Reenactment groepen

Kijk voor meer info op operationcleanser.nl