achtergrondafbeelding
Header afbeelding

Operation Cleanser

Oranjeterrein

Evenement

Operation Cleanser

Datum
Vrijdag 3 juni 2022 t/m zondag 5 juni 2022

Operation Cleanser 2022 zal plaatsvinden van vrijdag 3 t/m zondag 5 juni 2022, we vieren dan 75+2 jaar vrijheid.

Op 17 april 1945 werd Voorthuizen bevrijdt door de Canadezen. De bevrijding van Noord Veluwe tot aan het IJsselmeer had de naam Operation Cleanser. De Oranjevereniging Voorthuizen wil 75 jaar bevrijding vieren op dat wij dit nooit vergeten.

Op 3, 4 en 5 juni 2022 kan jong en oud deze geschiedenis herbeleven op het Oranje Terrein in Voorthuizen. Er is een geallieerd kampement waar u kunt zien hoe de bevrijders van toen leefden en vochten voor onze vrijheid. Zo’n kampement bestaat o.a. uit een veldhospitaal, radioverbindingen en verschillende voertuigen. Dit wordt “live” uitgebeeld door zogenaamde Reenactment groepen. Zij creëren op authentieke wijze een indrukwekkende sfeer van 75 jaar geleden.

Op verschillende momenten (zie programma) wordt door verschillende historische groepen in zogenaamde Mock Battles de bevrijding in een rollenspel nasgespeeld. Daarbij zullen er verschillende voertuigen uit die tijd deelnemen. Het publiek zal op spectaculaire wijze getuige zijn van een indrukwekkende en waarheidsgetrouwe beleving van een stuk historie die wij nooit mogen vergeten.

Op alle dagen wordt muziek uit de jaren 40 gedraaid. De toegang is op alle genoemde dagen gratis!


Kijk voor meer info op operationcleanser.nl