Duurzaam Ondernemen (Veldhuizen Grafisch Effect)

Nieuwe pand Veldhuizen Grafisch Effect volledig duurzaam  

Gerhard Veldhuizen van Veldhuizen Grafisch Effect is samen met zijn team net over van de Baron van Nagellstraat in Voorthuizen naar industrieterrein Harselaar-Zuid. Daar beschikken ze vanaf einde zomer niet alleen over een gloednieuwe, zeer royale én moderne locatie, maar vooral ook over ’n pand vol duurzame oplossingen.

“In ons oude pand was ik ook al wel bezig met duurzaam ondernemen. Zo hadden we daar afgelopen jaar nog geïnvesteerd in een nieuw dak. Een dak voorzien van dakleer en volledig geïsoleerd. Ook al zouden we in hetzelfde jaar verhuizen, die investering is toch nog gedaan,” legt hij uit.

Iedereen beetje bijdragen
Het nieuwe pand aan de Zwolleweg 1 gaat nog vele stappen verder. Zo is dit deel van de Harselaar, waar de grafische specialist zit, volledig gasloos. “We hadden geen keuze wat dat betreft, want dit deel is gasloos en even verderop weer niet. Maar het is prima natuurlijk! Ik vind dan ook dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen aan een betere wereld. Iedereen moet iets doen om met elkaar voor een schone wereld te zorgen. Het is niet zo dat wij kijken naar wat collega-bedrijven doen of zij wel óf niet duurzaam zijn. Wij gaan uit van onze eigen kracht natuurlijk.”

Geen chemisch afval
Bij het ontwerpen en bouwen van zijn bedrijf is telkens gekeken naar wat de beste oplossing is op duurzaam gebied. Zo is er voor zes warmtepompen gekozen, verdeeld over het bedrijf. Binnen staan units en ook buiten op het dak. Verder is er gekozen voor een zogenaamde wtw-installatie, dit betekent warmte-terug-win. “Je ziet hier binnen speciale buizen lopen, waarin frisse lucht van buiten met lucht van binnen wordt vermengd. Daarnaast hebben we, overal in het hele gebouw, vloerverwarming toegepast. In de zomer zorgt het voor verkoeling en in de winter wordt de boel natuurlijk verwarmd. Hiernaast hebben we speciale ctp-machines, computer-to-plate, staan. Voorheen had je te maken met vloeistoffen en chemisch afval. Bij deze machines werk je chemieloos. Met andere woorden: geen chemische vloeistoffen meer en dus veel minder afval. Het is best een investering zo’n machine, maar om in deze tijd nog een machine aan te schaffen die werkt met chemische materialen past niet in de duurzame keuzes die we nu maken.”

Verantwoord papier
En ook op papiergebied geldt de duurzame aanpak. Zo is Veldhuizen Grafisch Effect steeds meer voor het duurzame papier met FSC-keurmerk gegaan. Het warme interieur zèlf oogt ook duurzaam door het gebruik van de kleur groen en veel natuurlijke materialen, zoals hout. Opvallend is de bijzondere mos-wand. Misschien niet persé duurzaam, maar zeker ecologisch qua uitstraling!

Daken vol met zonnepanelen
Wat tot op heden nog ontbreekt, zijn de zonnepanelen. Hoe kan dit? “Met de constructie van het dak van dit gebouw hebben wij er al rekening mee gehouden. De voorbereidingen zijn dus zeker wel getroffen. Alleen je kunt niet alles in één keer doen, is mijn mening. We moeten ook de investeringen verspreiden. We hebben het over zo’n 600 à 700 stuks, dus dat is behoorlijk wat. Die zonnepanelen komen eraan, dat is zeker. Dit kan volgend jaar zijn of over een paar jaar”, legt Gerhard uit.

Persoonlijke boodschap
“Wat ik nog zou willen meegeven aan andere ondernemers die ook meer duurzaam willen opereren, laat je adviseren door onafhankelijke experts. Zoek onafhankelijk advies! Er is zo enorm veel mogelijk, er zijn zoveel oplossingen… Door tijdsdruk maak je soms te snelle keuzes. Ik zou dus willen meegeven om er goed de tijd voor uit te trekken en je professioneel te laten adviseren.”