Duurzaam Ondernemen (Bunt Hoveniers)

BUNT HOVENIERS: VAN WWF-PARTNER TOT ENERGIE-NEUTRAAL PAND

Bunt Hoveniers, sinds 2015 gevestigd aan de Nieuwe Voorthuizerweg in Nijkerk, is in 2006 opgericht door Richard Bunt. In een paar jaar tijd is het hoveniersbedrijf flink gegroeid. Inmiddels werken er zo’n 20 man. Door te investeren in goed materiaal, de marktontwikkelingen nauwlettend te volgen en goed te luisteren naar de behoeften van de klant en die wensen te vertalen naar creatieve ontwerpen & uitvoering weet Bunt Hoveniers een grote klantenkring aan zich te binden. Naast kwaliteit en service is ook duurzaamheid een steeds belangrijkere pijler. Zo is Bunt Hoveniers onlangs nog ‘Business Supporter’ van WWF geworden.

Richard Bunt: “Dit is een mooi initiatief van het Wereld Natuur Fonds. Ik heb er iets mee ja. Het gaat me er niet eens om dat groene label te kunnen geven. Ontbossing is gewoon een groot probleem. Natuur, bossen en groen past natuurlijk bij ons vak. Vroeger werden tuinen dicht gestraat. Nu zie je veel meer groen en dat is een mooie ontwikkeling. De behoefte naar groen is toegenomen, gelukkig maar. Mensen zijn meer en meer op zoek naar balans. Je wordt toch ook gelukkiger van een mooie border in je tuin dan een stuk beton? Het is eigenlijk het verhaal van de bloemetjes en bijtjes zonder nu romantisch te doen. In de basis zitten de dingen goed in elkaar: het is mooi om te zien dat er leven in de tuin is. Dat elke maand weer iets verrassends oplevert, dat er weer iets bloeit en groeit. Door het vele thuiswerken van de laatste maanden zie je dat mensen steeds meer om groen én ruimte zijn gaan geven.”

Gebakken bestrating
De aandacht voor de natuur uit zich ook in hun materiaalkeuze. “Wij kiezen bewust voor goede bestrating. Als je dan straat, is het kwalitatief materiaal waarbij je netjes afvoegt en dus zo min mogelijk middeltjes hoeft te gebruiken. Met goede materialen hoef je ook minder vaak af te breken. Dit gaat langer mee en is dus duurzamer. Als je beton hebt van mindere kwaliteit, loopt de kleur terug. Alles wordt groener en dan gaan mensen meer middeltjes gebruiken wat weer slecht is voor het milieu. Wij kiezen met zorg voor gebakken bestrating. Dit is voor je portemonnee misschien even minder prettig, maar het blijft veel mooier en langer behouden.”

Zelfvoorzienend
Verder is Bunt Hoveniers op het gebied van onderhoud zo goed als volledig elektrisch. “Neem onze snoeimachines, die zijn allemaal elektrisch.” Hiernaast is hun pand volledig energie-neutraal gemaakt. Er zijn tientallen zonnepanelen geïnstalleerd. “Ook vangen wij regenwater van het dak op. Dit komt in een soort ven, zodat we het riool niet hoeven te belasten. We beschikken hierbij over een waterbron met een uitgebreide filter. We zijn dus zelfvoorzienend op watergebied.”

Stroom voor wagenpark
Zijn er verder nog groene dromen voor nu of later? “Ik zou ooit wel willen overstappen op elektrisch vervoer voor onze bussen en caddy’s. Dit gaat alleen nog wel even duren. De ontwikkelingen gaan snel, maar ook weer niet zo rap. Maar het is natuurlijk erg interessant om straks ook stroom op te vangen naast onze waterbron en dit te gebruiken voor ons wagenpark”, besluit Richard.