OVV-lid Bossenbroek over duurzaam ondernemen: “We maken bewuste keuzes in modefabrikanten”
Bossenbroek Man & Woman bestaat dit jaar maar liefs 100 jaar. Een mijlpaal die groots wordt gevierd. “Het is vooral alle eerbetoon aan onze voorouders, die de winkel hebben opgericht, aan ons fijne team én alle klanten”, vertelt Jannet Bossenbroek. In 100 jaar tijd is natuurlijk enorm veel veranderd. Neem alleen maar de collecties, technologische ontwikkelingen en het hele retaillandschap. We zoomen hieronder op het duurzame ondernemerschap in.
“Al een paar jaar ben ik bezig met duurzaamheid. Mijn ogen werden pas écht geopend toen ik een documentaire zag over de enorme afvalberg. Het is onverantwoord hoe we omgaan met het product kleding. Kijk, wij kopen met liefde kleding in en moeten er respectvol mee omgaan. Wij hebben ook een verhaal te vertellen. Tegenwoordig vragen wij nieuwe fabrikanten waar hun kleding wordt gemaakt. Weten ze dit niet, hebben ze geen certificaat of zijn de werkomstandigheden slecht, dan is het echt een no-go voor mij. Wij maken dus bewuste keuzes in fabrikanten. Alles heeft met bewustwording te maken. We zijn heus niet het braafste jongetje van de klas en ik weet het ook niet van al onze fabrikanten, maar we doen wel ons best achter de schermen. We moeten het samen doen – ieder op zijn eigen manier en tempo – maar het is een lang proces. Voor de fabrikant zo ver is om anders te produceren, moeten we allemaal een lange adem hebben. Echter, als wij de stap nú niet maken, wat geven we dan straks door aan onze kinderen en kleinkinderen”, vraagt Jannet zich af.
Created with love
Bossenbroek Woman biedt duurzame mode-items aan van onder meer de merken Closed, 10Days, Studio Anneloes en JOSH V. Deze merken gebruiken bijvoorbeeld organic cotton en gebruiken geen/minder chemicaliën en pesticiden. Ook het watergebruik is enorm minder (soms tot wel 70% minder watergebruik). “Ik zou wel graag zien dat duurzame mode betaalbaarder en toegankelijker wordt voor iedereen. Nu zie je vaak dat een jeans vanwege het milieuvriendelijke productieproces duurder is dan een massaproduct. Klanten moeten zo’n hoger prijskaartje er dan echt voor over hebben.”
Ook zorgen voor je mensen
“Duurzaamheid betekent voor mij persoonlijk aan de ene kant goed zorgen voor je mensen op de werkvloer, een goede werkomgeving creëren, want je bent eigenlijk één familie als familiebedrijf. Tegelijkertijd betekent duurzaamheid ook puur je bedrijf verduurzamen. Zo gaan we zonnepanelen plaatsen op de herenwinkel, we doen aan gescheiden afval, hebben Ledverlichting, geven al jaren papieren tassen mee, schenken koffie in mokken en hebben veel minder plastic. Kleding komt nu gevouwen binnen in dozen in plaats van stapels plastic. Dit betekent wel dat we moeten stomen om de kleding netjes in de winkel te kunnen hangen. Dat kost extra tijd, maar hebben we er graag voor over.” Jannet Bossenbroek wil nog een stukje verder gaan in duurzaam ondernemen zonder door te slaan. Er zijn wat eerste ambitieuze ideeën waar ze de komende tijd verder over na gaat denken!