Duurzaam Ondernemen (Blossoms Concept Store)

Aanwinst voor dorp én ook voor de natuur

Als toerist leerde Margareth Ros Voorthuizen kennen. Inmiddels runt ze er vanaf afgelopen maart – heel bewust vóór het seizoen – Blossoms Concept Store aan de Hoofdstraat. Als onderneemster zag ze volop kansen voor een nieuwe winkel in een leegstaand pand ‘die net even anders is dan anders’.

Margareth Ros komt uit een echte ondernemersfamilie. Zelf heeft ze jarenlang in de retail gewerkt, een winkeltje in hartje Amsterdam gehad, diverse office-functies bekleed, online marketing tussendoor gestudeerd én is ook nog altijd coach & trainer vanuit haar eigen bureau.

Smeltkroes
“Deze nieuwe winkel is eigenlijk een smeltkroes van de opgedane expertise binnen mijn verschillende functies en rollen van al die afgelopen jaren. Hoe ik hier terechtkwam? Ik kende Voorthuizen vier jaar lang vooral als toerist, maar ik keek ook als ondernemer naar dit dorp en het bijbehorende straatbeeld. Ik miste hier iets… Gewoon een winkel met gekke cadeaus, met een knipoog, een kwinkslag. En ik was toen zelf ook in ontwikkeling en zoekende naar wat ík zou willen. Wat maakt mij gelukkig? Dat moest dus een eigen winkel zijn. Iets met slow shopping, een fijne ontmoetingsplaats waar een ongedwongen sfeer hangt.”

Duurzame artikelen
Blossoms Concept Store richt zich zowel op de eigen inwoners als toeristen. Mode, interieur, cadeaus, spelletjes, puzzels, kaarten, sieraden, leuke gadgets, boeken, accessoires: er is van alles te vinden. “Een bijzondere aanvulling op wat er al is in andere winkels”, legt ze enthousiast uit. En ook het thema duurzaamheid gaat niet aan Margareth voorbij. Het stuk  bewustzijn van de leefomgeving uit zich vooral in de zorgvuldig gekozen collecties. “Zo bied ik in de winkel vintage meubels aan, die al een leven hebben gehad. Het zijn bijvoorbeeld design meubels, die volledig gerecycled zijn en nog een ronde meekunnen. Maar het is géén kringloop. Ook heel milieuvriendelijk zijn onze zijden bloemen. We kiezen voor zijde in plaats van echte, want bij deze bloemen zijn er geen hoeveelheden energie en grondstoffen aan te pas gekomen. Ze zijn eco gefabriceerd en staan jaren! Verder verkopen we een serie leuke kaarten van het merk Quire, ofwel eco friendly paper. Hierbij is geen plastic gebruikt. Mensen vragen er ook echt naar hè. Dan hebben we nog een aanbod elektrische kaarsen. Je hebt dus geen roet en geen vuur, slechts een oplaadbare batterij. Ook verkopen we glazen van gerecycled glas en rietjes van bamboe, ook weer van eco friendly paper. De mode-items in de winkel zijn helaas niet vintage. Mode is gewoon wat lastiger, maar ik zou zeker duurzame mode willen verkopen! Dat komt wel als ik hier iets langer draai en grotere volumes kan inkopen. Verder doe ik natuurlijk aan scheiden van afval en privé heb ik ook  zonnepanelen. Vliegen naar een vakantiebestemming doe ik wel, maar als het enigszins kan zal ik de trein overwegen. Mensen die bijvoorbeeld een tweede huis helemaal op Curaçao laten bouwen en daar dan regelmatig heen vliegen? Zoiets vind ik wel lastig als ik eerlijk ben.”

Dromen
Het eerste jaar zit er bijna op. Ze is meer dan tevreden over haar fijne – en gemêleerde –  klantenkring en voelt zich als ondernemer en als lid van de OVV helemaal thuis in Voorthuizen. En wat komt hierna? “Ik wil eerst vooral groeien in kwaliteit en het vooral leuk en fijn houden. Dit is mijn werk, maar voelt écht als een hobby. Daarna zou ik misschien wel een tweede winkel of zelfs een derde willen openen, maar ook het buitenland lonkt. Nee, ik sluit helemaal niets uit”, besluit ze gedreven.