Duurzaam Ondernemen Banden- & Autoservice Van den Heuvel

Banden- & Autoservice Van den Heuvel over verduurzamen

Banden- & Autoservice Van den Heuvel is precies vijf jaar geleden gestart in Voorthuizen. De oorsprong van het bedrijf ligt bij leveren en monteren van banden en wielen. Inmiddels is het een full-service bedrijf voor APK, onderhoud, reparatie én in- en verkoop. Daarnaast heeft oprichter Johan van den Heuvel – als logische aanvulling – onlangs Satero opgericht: een webshop voor laadpalen/oplaadstations.

Banden- & Autoservice Van den Heuvel spant zich in om duurzaam onderhoud aan auto’s te bevorderen. Veel groene onderhoudswerkzaamheden blijken niet alleen beter voor de rijprestaties en het comfort van de auto. Het levert juist óók vaak veel minder brandstofverbruik op. Groen onderhoud is dus financieel aantrekkelijk én draagt bij aan een duurzamer milieu. “Om te beginnen, een auto is eerlijk gezegd niet echt een groen voorwerp natuurlijk. Tegelijkertijd willen we nu eenmaal wel allemaal graag een auto gebruiken en mobiel blijven. We kunnen wél veel doen om auto’s duurzaam te maken en houden. Het begint al bij de bandenspanning. Net zoals je met fietsen meer kracht moet zetten met zachte banden, kost dat de motor van de auto ook meer energie. Dat resulteert in een hoger brandstofverbruik en het is onveiliger omdat de banden minder grip hebben en een langere remweg. Dus als je bandenspanning goed is, is er simpelweg minder vervuilende uitstoot”, aldus Johan.

Motor en wielen controleren
Het verduurzamen behelst meer. “Hiernaast houden we ook de motor ‘fris’. Een goed werkende motor bespaart namelijk onnodige brandstofkosten. Je ziet dan ook dat het onderhoud aan de motor steeds belangrijker wordt. Ook is de juiste motorolie erg belangrijk. Als deze goed reinigend werkt, is er minder slijtage en véél minder uitstoot. Wat wij ook regelmatig doen, is de controle van de wielstanden. Een wiel moet recht vooruit staan: een gebalanceerde auto met goed uitgelijnde wielstanden heeft minder wrijving en dus minder bandenslijtage. Hierdoor valt het brandstofverbruik lager uit met een positief effect op het milieu. Tel daarbij op dat de rijeigenschappen van de auto ook echt merkbaar beter zijn”, zegt de autospecialist.

Tweede leven door gebruikte onderdelen
Als het gaat om recyclen, draagt Van den Heuvel ook heel bewust een steentje bij. “Als het even kan, gebruiken wij bij auto-onderhoud gebruikte onderdelen. In sommige situaties kan dit een hele goede oplossing zijn om het milieu te sparen. En in veel gevallen is het ook nog eens goedkoper. Het komt dus direct terug in de portemonnee van onze klant. Wij werken met speciale demontage-bedrijven en hebben daarom toegang tot een landelijk netwerk van specialisten in gedemonteerde onderdelen.  Kortom, bovenstaand zijn maar enkele voorbeelden van ons duurzaam ondernemerschap. Het gaat nog veel verder natuurlijk. Denk hierbij onder meer aan roetfilters en airco’s”, legt hij uit.

Laadpalen
Naast zijn autocentrum runt Johan samen met zijn vrouw Lyanne ook het bedrijf Satero. Hiermee richt hij zich als specialist volledig op het aanbieden van laadstations en laadpalen voor thuis óf op kantoor. “Satero is ontstaan door vragen uit de markt en is een mooie aansluiting op ons bestaande bedrijf. Ook bij Satero is duurzaamheid een belangrijk onderdeel: met slimme apparatuur is straks ‘n mooie combinatie tussen zonnepanelen aan huis en het opladen van je auto te maken”, eindigt hij optimistisch.