Duurzaam Ondernemen (Auto Versteeg Buurman)

Auto Versteeg Buurman Voorthuizen over duurzaam ondernemen:

“We pionieren in duurzamere mobiliteit”
Familiebedrijf Auto Versteeg Buurman bestaat inmiddels 57 jaar en heeft een kleine 100 medewerkers in dienst. De zes verschillende vestigingen zijn te vinden in: Barneveld (2x), Ermelo, Nunspeet, Voorthuizen en Woudenberg. Het autobedrijf is officieel merkdealer van Suzuki, Mitsubishi, servicedealer Peugeot, Citroen, Toyota en Nissan Specialist. Hiernaast zijn ze aangesloten bij de garageformules Vakgarage en AutoFirst. De laatste jaren is er veel gebeurd: zo is onder meer The Carcleaner en Autobedrijf Kroon in Barneveld overgenomen.

Hoewel het product ‘auto’ op zichzelf niet erg milieuvriendelijk is, is Auto Versteeg Buurman Voorthuizen tóch een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen. Zowel qua pand als bedrijfsvoering en assortiment krijgt duurzaamheid de nodige aandacht. Zelfs binnen de zes vestigingen dient deze locatie als voorbeeld. “Wij hebben ons pand aan de Hoofdstraat duurzaam gebouwd met goede isolatie. Het dak ligt bomvol met zonnepanelen en we gebruiken LED-lampen. Daarnaast hebben we acht laadpalen, die óók zijn te gebruiken door de bewoners uit de wijk. Verder gaan we heel ver in het scheiden van afval. De kunst is om dit in balans te brengen en kostendekkend te zijn: olie en accu’s leveren geld op en vervuilde brandstof, olie en vetten kosten geld”, vertelt Leendert Redert, vestigingsmanager Voorthuizen. Op het gebied van bedrijfsvoering worden ritten efficiënter gepland. “Voorheen reden we elke dag naar onze vestigingen. Nu doen we dat nog twee keer per week. Dit scheelt aanzienlijk in uitstoot. Ook de onderdelenstroom is onder de loep genomen. Binnen onze branche is repair en reuse natuurlijk heel erg goed mogelijk – gebruikte onderdelen opnieuw inzetten – in plaats van altijd maar nieuwe onderdelen te bestellen. De consument zelf verlangt dit ook. We werken dus zoveel als mogelijk aan een circulaire economie”, aldus Leendert Redert.

Uitgebreid assortiment voertuigen: nieuw XBUS
De mobiliteit zal de komende jaren sterk in ontwikkeling zijn. “De elektrificering zet door en er komen steeds meer minder milieubelastende auto’s. Auto’s zijn 100% elektrisch, hybride óf plug-in. “Wij spelen op deze ontwikkeling in door zorgvuldig naar het grote assortiment personenauto’s en bedrijfswagens te kijken.” Zo heeft pionier Auto Versteeg Buurman recentelijk geïnvesteerd in een gloednieuw merk: de XBUS. Nu nog in de fase van startup, maar daarna snel in productie. Auto Versteeg Buurman wordt dan dealer van het merk: een vol elektrisch lichtgewicht voertuig (tot drie zitplaatsen), standaard voorzien van zonnepanelen. Met meer dan 10 modulaire opbouwen kan de XBUS in een paar stappen worden omgebouwd tot onder meer camper, transporter of cabrio. “Het kan een doorslaand succes worden, maar ook een risico. Ook dat is ondernemen. Tot slot, elk bedrijf roept tegenwoordig dat ‘ie duurzaam is. Je kunt er natuurlijk ook wat van vinden, want wij zitten nu eenmaal in de auto’s. Maar we doen ons best om, in alle keuzes als autobedrijf, bij te dragen aan een duurzamere omgeving”, besluit de vestigingsmanager optimistisch.