Duurzaam Ondernemen (Camping Beloofde Land)

Camping Beloofde land zet vol in op duurzaamheid

Rein en Henrieke van Woerden hebben in 2017 camping Beloofde Land aan de Bosweg in Voorthuizen overgenomen. De jarenlange ervaring en kennis op het gebied van horeca, hospitality én styling komen mooi samen in hun rol als ondernemersechtpaar. Ze stoelen al hun bedrijfsmatige keuzes steeds weer op de V’s: veilig, vriendelijk, verzorgd, vrolijk en vrijheid.

“We hebben in 2017 deze camping overgenomen en gaan nu ons derde seizoen in. Voor iedere vernieuwing die we op de camping aangaan, kiezen we steeds de meest duurzame oplossing. Duurzaamheid past ook bij ons christelijk gedachtengoed over omgaan met de natuur. Dat je zuinig moet zijn op de aarde”, leggen Rein en Henrieke uit.

Minder uitstoot

Toen ze de camping overnamen, waren er reeds een grondwaterpomp en zonnecollectoren waarbij de zon zorgt voor opwarming van de douches bij het zwembad. Vorig jaar kwam daar de installatie van een milieuvriendelijke pelletkachel bij. Door die extra fijnstoffilter is de uitstoot beduidend minder. “We verwarmen hier alles mee, zoals de zalen en het zwembad behalve de huisjes. Dit is gemaakt van pelletkorrels van afvalhout in plaats van dat je fossiele brandstof inzet. Je kunt heel gelijkmatig verwarmen én het is ook nog eens volledig geautomatiseerd. Prijstechnisch is het ook nog eens interessant. Over een jaar of 4 à 5 heb je je investering eruit.” En dat is niet alles: in ditzelfde jaar hebben ze tevens alle chalets op hun terrein extra geïsoleerd…

Twee daken vol met zonnepanelen

Het stel gaat nog verder in hun duurzaam ondernemerschap. Begin mei hebben ze twee grote daken op hun terrein laten volleggen met zonnepanelen. Maar liefst 70% van de elektra komt nu van de zonnepanelen zelf. “Ook nu geldt dat we deze flinke investering in zo’n 5 jaar hebben terugverdiend.” Alle duurzame keuzes komen niet voort uit een vraag van hun campinggasten, hoewel deze doelgroep vanuit christelijke waarden ook zeker de natuur omarmt. “Wij hebben vijf belangrijke pijlers omschreven, duurzaamheid is daar één van. Alle keuzes die wij maken, komen voort uit onze identiteit.” Er zijn nog veel meer voorbeelden, die laten zien hoe verantwoord Rein en Henrieke hun bedrijf runnen. Zo gebruikt de schoonmaakploeg sowieso alleen natuurlijke schoonmaakmiddelen. De camping biedt prachtige kampeerplekken in de natuur aan om vooral een stuk bewustwording te creëren. Ze nemen hun gasten regelmatig mee de natuur in, hier pal om de hoek. En de unieke 6-persoons boomhut is een mooi voorbeeld van het vrije kamperen middenin die rustige natuur. Deze hut is – vanzelfsprekend – volledig van duurzame materialen gemaakt. En de allerjongste gasten? Die betrekken ze op speelse wijze ook in hun duurzame bedrijfsvoering. Zo belonen ze kinderen met snoep als zij meehelpen om afval op de camping te verzamelen. “Kinderen vinden het echt heel leuk om met ‘n prikstok de boel op te ruimen en zo hun steentje bij te kunnen dragen.”

Nóg meer plannen

Om nóg energie-neutraler te opereren, zijn er meer plannen bedacht. “In de toekomst gaan we onze twee huidige tanken met propaangas vervangen door waterstof. Dit wordt gedaan om de chalets zowel van warm water te voorzien als van verwarming. Elk chalet op ons terrein dat moet worden vervangen, zal zelfvoorzienend worden. Hiermee bedoelen wij dus  helemaal energie-neutraal. Ons streven is om binnen 10 jaar energie-neutraal te zijn. En dan hebben we ook nog tal van andere verbeterpunten hoor… Neem onze snackbar. Alles wat nu van plastic is, zoals tasjes en bakjes gaan we vervangen door natuurlijke materialen. Genoeg ideeën voor de komende tijd dus.”

Persoonlijke boodschap

Hebben jullie nog een boodschap aan andere OVV-leden? “Ja, eigenlijk wel. We hebben met elkaar de plicht om zo goed mogelijk voor onze natuur te zorgen. De aarde, de natuur is de schepping, die wij hebben gekregen. Hier moeten we samen héél erg zuinig op zijn”, besluiten ze gedreven.