Duurzaam Ondernemen (De Elzenkamp)

OVV-lid Biologische Tuinderij de Elzenkamp over duurzaam ondernemen: “het geheel moet kloppen”

Aan de rand van Voorthuizen, aan de Elzenkamperweg, worden de lekkerste biologische groentes verbouwd. Direct – vers van het land – komen deze terecht in het winkeltje op de tuinderij. Het hele jaar door, vier seizoenen lang, kan de bezoeker tweemaal per week een gevarieerd aanbod verse groente en fruit kopen of zijn/haar krat (abonnement) afhalen.

 

“De lat op het gebied van duurzaamheid ligt hoog bij ons. Wij verbouwen natuurlijk ten eerste biologisch groente. We gebruiken hierbij geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ook hebben we op ons terrein een duurzaam pand gebouwd van voornamelijk natuurlijke materialen. We hebben zonnepanelen en gebruiken geen gas. Daarnaast beschikken we over verschillende elektrische machines. Zo is nu bijvoorbeeld een elektrische schoffel uitgeprobeerd. Die schoffelt op een duurzame methode, is qua fysieke belasting aantrekkelijk en ook nog eens financieel interessant. Het is wel een grote investering, dus we gaan eerst kijken hoe dit hele natte jaar uitpakt”, zegt mede-eigenaar Arjen van Slooten van Tuinderij de Elzenkamp die samen met partner en oprichtster Else Schimmel het bedrijf runt. Zij houdt zich vooral bezig met het kweken zelf – het proces ‘van zand tot groente’. Arjen is meer de technische en administratieve man, rijdt de trekker en richt zich op ‘van groente tot klant’. Bij Tuinderij de Elzenkamp gaat duurzaamheid nog veel verder dan bovenstaande voorbeelden. Het draait er namelijk veel meer om of de drie P’s van duurzaamheid – People, Planet & Profit – wel in verhouding staan…

 

Bredere kijk op duurzaamheid

“De P van Planet was altijd heel leidend bij ons. We deden veel voor de aarde. Dat is leuk en mooi, maar de andere P’s bleven achter. We zijn toen duurzaamheid anders gaan insteken en meer gaan inzoom op de P van People en de P van Profit. Want je wil wel bestaanszekerheid hebben met je bedrijf en zelf moet je ook overeind blijven. Je kijkt dus ook naar wat goed is voor je mensen én ook voor jezelf. We zijn dus langzaamaan steeds breder naar duurzaamheid gaan kijken. Dat inzicht duurde even en is best een lang proces geweest. En nu? Alles voelt veel beter in balans! Je kunt, in onze ogen, duurzaamheid alleen maar bereiken als het geheel klopt. Dat weten we nu door het in een breder perspectief te zien en ervaren.”